Thursday, April 23, 2009

susu oh susu (part 2)

Semalam acara pelalian Aqeelah kat Pusrawi. So aku dan En. Suami bercuti, jadinya pagi tu memang aku tak mengepam sampai ketika aku send dia ke nursery dalam kul 1pm baru aku start mengepam.
Jadi pagi tadi ku cuma dapat hantar 4 botol X 3.5oz & 1 botol X 2oz ke nursery. Dan jangkaan aku adelah mungkin tak cukup. Dalam kul 12 lebih ku call nursery dan diaorg bagi tahu Aqeelah dah minum 2 botol (dia tengah tido time tu). Jadinya ku suruh En. Suami men'despatch'kan susu Aqeelah yang ku perah pagi tadi ke nursery. Adelah dalam 5oz. Hmmh esok harapnye tak berlaku lah lagi macam ni.
Akan ku ikut petua kengkawan semua untuk melebihkan session mengepam. Dan aku ade gak terbaca kat dalam Sue (tokey Lunatots) blog cara-cara nak membanyakkan susu. Antaranya ialah banyakkan mengepam...adeh adeh.....tabahkan lah hati aku untuk mengepam labih lagi (walaupun skang ni aku muka aku pun dah macam zombie coz tak cukup tidow).

5 comments:

lia said...

aku rasa ko mcm stress la naz... betul dak? aku tau, ko mesti susah hati pk ebm utk aqeelah cukup ke dak... pas2 paksa diri bangun tgh malam sbb nk cukupkan ebm... apa2 pon, diri sendiri pon ko kena pastikan cukup rehat sbb salah satu punca susu xbrapa nk kuar masa pump adlah ibu xcukup rest... jadi pada aku sampai skng sbnr nya n k.rita & k.kamariah slalu soh aku curi masa utk diri sendiri tp mmg aku letey, what to do? he3...

apa2 pon.. ko mampu buat... mntk la hubby ko tlng buat kerja2 kat umh mcm basuh baju ker, basuh pump ker ya... masa 2 ko amik peluang BF aqeelah n try rehat sekali...

isk, panjang da ni... he3... mcm new entry kat blog aku lak...

My_Aqeelah said...

->lia
ko memang amat memahami. aku mmg stress, pagi tadi dah menangis seround kat laki aku pasal ni lah. rasa macam dia blame aku aje susu tak cukup. memang tension sangat...keadaan rumah aku sekarang memang dah rupa macam rumah hantu jer. tak terurus langsung. keja kat office pun cam tu gak. isk..nak amik cuti lagi memang tak ptut sgt coz baru naik keja. ade gak terasa macam nak resign...............ish tension nyer.... :(

Mama-Miya a.k.a "Jedi Hopeful" said...

i pernah menjadikan hubby as milk dispatch. dia dtg opis i amik susu yg dah dipam at lunch time, then hantar kat anak di rumah mertua yg stok susu sudah kehabisan.

punye la usaha nak fully breastfeed anak til 6bulan. janji ada support kan?

My_Aqeelah said...

->mama-miya memang betul sesangat. support really important. kalo tak itu yang jadi lagi haru.

Zuhaini said...

siannya... sabar ya! hang in there!