Tuesday, April 21, 2009

susu oh susu......

semalam aku cuma bagi 4 botol susu untuk Aqeelah ke nursery. Gara-gara ari Ahad yang memang menyukarkan aku untuk mengepam (aku peratikan kalo aku tandem, Aqeelah macam tak puas menyusu...dia kencing pun tak banyak ~ antara sebab aku malas tandem). akibatnya dekat pukul 5 petang akak nursery sms bagi tahu susu Aqeelah dah habis. So aku kelam kabut solat Asar & mintak izin bos untuk balik awal (idak le awal sangat pun coz 5.40pm baru aku kuar ofis, our office hour end 5.45pm). En.Suami pun memecut motor macam mat rempit. sampai nursery pukul 6.20pm. Tengok Aqeelah diam aje, tapi akak tu cakap Aqeelah menjerit-jerit nak susu. Biasalah tu anak aku memang sudah ku tahu perangai dia kalo nak susu suara bukan main kuat lagi. Bawak balik, idak pulak dia nak susu. Dalam setengah jam lepas tu baru dia nak susu.
Disebabkan itu alhamdulillah pagi tadi berjaya aku bekalkan 5 botol susu pada dia hari ni (seperti biasa). Tapi tadi dekat pukul 5pm kakak nursery sms, bagi tahu susu tinggal sebotol. Alamak...isk nak balik awal lagi. Macam mana aku nak tambahkan lagi susu ni? Skang ni jadual mengepam aku seperti berikut:

11am
2pm
5pm
8pm (tandem)
11pm (tandem)
3am (sebelah aje coz lagi sebelah simpan untuk Aqeelah nenen malam)
6am (sebelah aje)

hasil yang aku dapat seperti jadual di atas ialah 3.5 oz X 5 botol yang mana macam tak cukup buat masa ini. Sayangibu ade suggest fenugreek....haruskah aku mencuba? tolong kawan-kawan...berikan aku semangat dan panduan..............

8 comments:

Yatie said...

ku ada PIL ASI kalo mu nk cuba, blh membantu menambah pengeluaran susu ibu... 15.90 je sekotak alang2 mu ada oder legging ku kasi la free delivery..hehehe

lia said...

y not ko tmbh g satu sesi pump kat opis.... mcm aku wat la, smpi jer opis trus pump.... kira dlm kol 7.55-8.10, sblm start kerja...atleast boleh kosongkan B btul2 wpon aqeelah da nenen b4 dat....

Adila said...

awak trylah pil funugureek tu maybe boleh membantu sikit

Hayatie said...

hihi..ku makaan fenugreek juga. Mmg rasi dgn badan ku.Fah 4-5 botol juga. Mula 2 biji, skang 3 biji sehari, selang2!

Ina Hashim said...

b4 pukul 11am tuh x mengepam ke?selain fenugreek boleh try More Milk Plus

My_Aqeelah said...

->yatie
laki ku bising lah makan macam2 tapi susu tak berkembang...boring tul

->lia
alamak ku tiba ofis pun sipi2 waktu masuk kerja. laki ku lah selalu buat ku masuk lambat :( dh byk kali ku suarakan nak dtg awal tapi hampeh.

->adila
ntahle laki sy bising. naik penat menerangkannya, rasa nk suruh dia pam susu sendiri aje.

->hayatie
jealousnye ku dgr...dgr cerita stok mu aje dh cukup bebinar mataku

->ina
tak sempat lah ina. sampai ofc cukup2 time aje. pastu my boss suka buat meeting pagi2 kdg tu drag till 11am espc kalo ade special project. nak escape payah lah. tula nampaknye tak boleh tidak kena ku escape kan diri utk pam!

nonnie78 said...

salam naz,

akak pun jarang ngepum waktu masuk opis. start pump kul 10 sbb kul 7.30 slalunya Manja dah ngopek dulu kat umah. so, pastu kul 1, kul 4, kul 7 dan seterusnya.. kekadang dapat buat 4 kali kat opis, kekadang. kekadang on the way pegi balik pn pump bergantung pada kerajinan dan kepenuhan b.
jgn risau sangat.. nanti lagi terbantut. cuma minum air dengan banyak sbb musim skrang ni tengah panas betul ni. pastu makan sayur dan ulam-ulaman. insya Allah cukup susu untuk Aqeelah nanti.

mama-qaisara said...

hai...

tryla rebus longan kering..sblm tdo, minum..
skrg ni sya amalkan bekfas makan nestum pepagi..