Sunday, May 3, 2009

ALhamdulillah.

Hm lama sungguh rasanya aku tak menulis ni. Sibuk sangat la...kat ofis harap ade internet aje tapi nak surf nye ntah bile. Kalo aku start surf memang tak jadi kerja lah. Ni kat umah lah baru aku bleh menulis blog, tu pun kalo Aqeelah tengah main dengan Encik Suami. Kalo tak memang tak de can le.
Alhamdulillah masalah susu aku dapat aku atasi. Caranya ialah takde lain memang di ketahui umum, dengan menambah sesi mengepam. Kat ofis aku cuba pam 2 jam sekali so minimum sesi yang aku dapat 4 kali di ofis. Kat umah pulak aku tandem ngan Aqeelah from 8 pm - 12am / 1am. So dapat lah dalam 2 sesi lagi. Subuh pulak aku tandem sekali ngan Aqeelah satu sesi. So dalam sehari working day insya-allah aku bleh dapat 7 kali pumping. Tapi kalo hari cuti/ Sabtu pulak aku khaskan siang untuk Aqeelah, malam aje aku tandem.
Ini semua berkat sokongan kawan-kawan (sape lagi kalo bukan anda semua ;) ). AKu memang suka baca blog mama-miya. Kat situ memang ade banyak cite pasal breastfeeding ni, memang sangat informative.


Oh ye...selain citer susu ade lagi aku nak tambah story nih. Minggu lepas baru aku perasan yang rumah aku ade tikus, dalam drawer baju pulak tu (nasib baik aku ade 2 drawer dan dia cuma masuk satu drawer aje, lagi satu drawer kat bilik lain)!!! Mulanya aku cuma syak aje coz tudung aku bau hancing pastu bila dah basuh pun baunya tak hilang. Kemudian aku terjumpa pulak cebisan tahi tikus! DAn yang paling suspen sekali bila aku bertemu mata bertentang mata dengan Cik Ti sendiri...masa tu aku tengah cek-cek drawer yang disyaki sudah di jajahi oleh Cik Ti. Elok aje aku bukak dia terus 'pose' berdiri depan aku..aku pun menjerit lah. Agaknye dia pun terkejut terus lari ke belakang drawer.

Esoknya En. Suami terus beli perangkap tikus dan pasang malam tu jugak berumpan kan sotong sira gula hehehe. Pagi esoknye ade lah seekor Cik Ti dalam tu. Cik Ti nya bukan cam yang kita jumpa kat gerai makan tu, yang ni macam tikus dalam citer kartun Ratatouille tu. Telinganya bulat, matanya bulat kaler hitam (takde putih langsung). Pastu En.Suami pun buang tikus tu kat tempat buang sampah yang agak jauh gak dari rumah kitaorang. Yang paling boringnye...semua baju aku dalam drawer yang berkenaan kena basuh ngan dettol, dan ade 3 drawer yang terlibat....(huaaa banyak nye baju nak kena laundry). Sampai hari ni sesi membasuh dan melipat kain tak selesai lagi........................ade sesiapa nak upah lipat baju tak? ;P

5 comments:

Shinta Musraika said...

salam..

naza.. ku pon perasan.. mcm ada tikus kat dapurku. tadi pagi ku ternampak kelibatnya lari laju2 dari bakul sampah ku. dia dok mencari makan kat bakul sampahku lah tu gamaknya! hei.. kucingku yg bernama kiyui tu pon ku dah 'haram'kan masuk rumah gara2 takut bulunya menerbang serata rumah & terkena Shinta. emn.. pe nak buat ni?

mu tak takut ke tikus tu dtg lagi?

Hayatie said...

ya ya ya.. KEKERAPAN MENGEMPAM adalah rules of thumbs yang perlu dipatuhi dgn strictnya lagilah bagi pengepam2 tegar seperti daku..huhu!..tidak ada istilah holiday dari pumping..jika nak meneruskan penyusuan hingga ke setahun ni..terasa nak buat entry lakk..wakaka!

My_Aqeelah said...

->mama shinta
salam. laa sayang aje kalo tak bleh la kucingm u itu tolong tangkapkan. takut juga kalo masuk lagi...tapi apa boleh buat, nak bela kucing tapi neighbour ku tak suka.

->hayatie
benar kata mu. tidak boleh tidak. btw blog mu juga sering ku terjah utk motivasi diri!

lia said...

Alhmdlh....

slow2 yer naz, aku tau kau mampu buat nyer... syabas dari aku...

nonnie78 said...

naz, kat umah akak dah cam berkampung lak dia anak beranak. jadinya dah 4 bulan akak ko ni tak masak kat dapur tu dik... sib baik mak sebelah umah, segala urusan wat kat dapur mak, sesekali makan kat luar.. sesekali?? hahah.. hampir tiap malam...
dah malas nak bergaduh ngan dia tapi rumah mak aiii.. bau tak ingat dik. luckily cuma kat dapur ngan ruang tamu je.. 2 minggu sekali akak upah bibik kemas... dah cuba hindar tapi byk sgt orang wat rumah skang ni, suma tikus dapat masuk balik... ada petua tak?