Tuesday, May 12, 2009

Bengkak Susu?

Weh skang ni aku ade prob B kanan ku bengkak. Urat B kut. Bukan the whole B tapi just satu part dekat ngan ketiak. Jenuh pam tapi susu yang kuar sikit aje. Semalam kena first time di ofis sakitnye berdenyut tak hengat. Balik umah ku tuam dengan hot pack, urut, try pam dan feed Aqeelah... alhamdulillah pas tu lega tapi agak lambat lah nak leganya. Ni dah kena semula! Aku ingatkan semalam dah settle rupanya kena balik. Maybe sebab aku lambat pam kut. Dah hampir 30 minit aku pam ni tapi masih terasa ada ketul kat situ. Ade petua tak camno nak legakan dengan cepat?

4 comments:

lia said...

ko cari pucuk betik, perah amik air, minum... mmg pahit gler tp InsyaAllah berkesan... kot xlalu, celur pucuk betik n mkn la dgn nasi n sambal belacan... pahit tp boleh thn g rasa nyer...

ni aku buat masa aku kena block duct... ats nasihat k.rita MLO...

lecithin E @ lecithin lak ko boleh start mkn utk elak kena bengkak susu ni... side effect boleh kurus tp aku tetap jer gomoks kah3...

btw, slmt bjaya...

Mama Shinta Musraika said...

salam naza,

ku pon pernah kena beberapa kali. sebab lambat pam tu.. tu mcm duktus tersumbat. ada mcm ketul sikit kan? ku pon sama mcm mu.. urut, pam & tuam air panas tapi yg paling efective bagi baby nenen nanti B akan rasa longgar. kat ketul tu kan mu tekan ala-ala bulatan, tekan ke dada time baring- my doktor yg ajar masa ku kena bngkak susu dulu, tekan dgn towel suam pastu tus bagi Bf kat anak.. harap2 brkesanlah. sakit & tak selesa btul tu..

My_Aqeelah said...

->lia
hmm harus ku cari gak pucuk betik nih! thanx utk petua ko tu. btw ko makan lecithin brand ape ek?


->mama shinta
tula mmg sakit...puas dah aku tekan. rase frust aje bila pam yang kuar sikit :(

mamanoa said...

my_aqeelah..
i pun pnah kna infact slalu gak masa ari ke40-60 berpantang..ader 1 ari i smpi menangis sbb sakit sgt biler nk bergerak..my b bengkak..keras.niple plak mcm melecet,tiap kali imran isap jer i bleh menjerit menangis cam budak2 sbb sgt2 sakit..da la masa tu hubby i onkol..tggl berdua dgn imran jer..
bgn 4am i try pam sbb xdpt tido..tp dpt skit jer susu,sedih giler..pkul 7am i pam lg..pun dpt skit jer..pastu i paksa gak imran isap sbb gusi dier jer yg bleh ilangkan bengkak breast i..guna pam mmg xjln sgt..so far alhamdulillah breast i bleh surut biler imran isap..smbil tu i tuam dgn kain panas..