(ini bukan nasi ayam aku...malas nak ambik gambar tadi. Pic from Google)
Senang sangat buatnya....
Ayam
Perap ayam dengan minyak bijan & garam. Kemudian kukus dalam mangkuk (untuk collect air ayam).
Bila dah siap kukus, boleh goreng atau bakar ayam tu.
Tadi aku goreng je sbb aku tak de oven. So aku sapu ayam dengan honey skit, kicap manis dan rempah Captain. Kemudian goreng laaa...
Nasi
Chop bawang putih & halia, tumis dengan mentega atau minyak bijan (minyak biasa pun boleh).
Bila dah wangi masukkan bunga lawang, kayu manis, pelaga. Matikan api; masukkan beras yang dah dicuci.
Kacau rata.
Masukkan air ayam kukus yang dapat dari dalam mangkuk tadi, tambah dengan air biasa ikut sukat masak nasi macam biasa.
Tambah garam, kiub ayam sikit ; daun pandan. Masak dalam rice cooker.
Sos Cili
Kukus cili merah (4-5 biji), blendkan cili dengan barang putih, halia sikit, sebiji tomato, garam, gula.
Kemudian rasa. Kalau kureng masam boleh tambah air limau kasturi.
Hidangkan kan la nasi ayam tu dengan ayam, sup, sos cili dan juga salad.
5 comments:
WAH!!!
giah dh pandai mask nasik ayam..aku dr dulu berangan nk wat tak jugak jadiknye..napak senang resepi ko nih!! aku biase confius dgn sos die tu...waaa...giah masak kn la tok aku..uuhuhuuu..lalallaa
eh giah kicap dieee????
kiot..laki aku kata tak masin lah. so nk kena praktis lagik.
kicap nye takde lak kak kim kasi resepi :)
so ko makan je lah dgn kicap tamin hahaha.
hyiii..ko nie tang masak tak jaoh dgn tawo...tringat kat laksa ko dlu hek2 hampun giah!!!
wei..rase la sblm tutop piok..br tau tawar ke idakkkkk heeeee:-p
laa apsal ak habaq rasa kureng. buleh la aku ammend. takpe la..maybe masa tu berlaku kesilapan teknikal kan. maklum le tgh sarat mengandung gatal2 buat open house nk masak sendiri lagi.memang la hasil pun ngarut. hehehe
Post a Comment