Wednesday, May 2, 2012

Kacang Phool



This is our breakfast yesterday. Kami sekeluarga tak pernah makan pun kacang phool ni. Aku pernah la tengok resepi nya dalam majalah tapi tak pernah teringin pun nak cuba. Until my MIL mentioned it last week. Ok la dengan semangat waja aku pun cari la resepinya.
Alhamdulillah jumpa couple if recipes and I gave it a try.
Aku nak cuba both recipes untuk cari mana yang sedap. Tapi since aku tak pernah tau pun apakah rasa sebenar dish ni, so aku agak-agak ajela rasanya ikut sedap tekak.

Kacang phool ni adalah dari keluarga kacang parang (fava beans), maka kalau ada anak yang alah kacang parang boleh gantikan dengan kacang panggang (aku tengok ada aje orang modify recipe ni guna kacang panggang).



Aku beli kacang ni dari Pasaraya OTK. Boleh juga didapati di mini mart pak Arab yang berdekatan, since this dish is originally from their region.
Resepi yang aku cuba semalam : resepi 1
Tapi aku modify sikit, tambah minced beef yang dah goreng tanpa minyak.
Kacang phool ni dimakan bersama roti, telur mata, hirisan cili hijau, bawang, tomato dan perahkan limau kasturi. Alhamdulillah sedap :D
Ini resepi kedua kacang phool yang aku nak try : resepi 2
Published with Blogger-droid v2.0.4

2 comments:

ck said...

erkkk...mcm pernah dengar je makanan nie..kat JJCM kot! tapi tak pernah coba..ok mood MALAS masak now!!! :p *dapo tak berasap*

My_Aqeelah said...

woi it was said yang KP ni glamer kat johor. tapi aku surf net kedai yg femes pun ada satu je (yg aku jumpa la) kat johor nu di medan selera larkin namanya kachang phool haji, siap dah ado branch kat kl pokcik tu! aku nak pi johor ari ni...pekena KP & mee racun BP huhuhu.