Wednesday, May 30, 2012

Make up remover

Walaupon aku bukan pemakai mekap tegar (sebab En.Suami tak suka),
tapi aku suka alat mekap. Ada jugak la koleksi eye shadow aku 2-3 palette.
Lipstick sebatang, eye liner juga mascara. 
Kalau rasa nak pakai, aku pakai la. Kadang-kadang masa attend kenduri kahwin ke atau pun kat rumah 
(tapi aku pakai masa En.suami kat ofis la, sekejap je cuma untuk
make sure "skill" tu tak hilang....heheheh).
Jangan main-main ye, nak pakai make up pun ada tips & tricks tau. Kalau pakai taram aje
tak mustahil muka ko akan jadi macam ni





atau macan ineh...



Sebab tu bersepah tips nak apply mascara dan eye liner kat youTube.
contohnye ini...




Ok...aku bukan nak bagi tips atau apa pon.
Cuma nak share cara pembersihan mekap aje.
Lepas pakai mesti korang nak buang kan, tahu tak kalau mekap tak bersih dengan sempurna boleh menyebabkan jerawatsss dan masalah kulit muka yang lain!!


Oleh itu kamu yang memakai alat solek, harus lah membersihkannya sebelum tidoq.
Supaya kulit muka korang boleh bernafas dengan sempurna, siapa tak inginkan wajah sebersih
semulus maya karin kannn...




macam mana korang bersihkan make up?


ada yang guna wet wipes




ada yang pakai spesifik untuk bahagian tertentu saja , contohnya ini untuk eye make up remover saja.


ada yang guna baby oil juga.
aku guna kan jenis begini...



brand Biore, ianya adalah oil make up cleanser. 

aku sangat suka brand Biore ni. 
Masa sekolah dulu memang aku gunakan pencuci Biore aje, 
murah dan senang nak cari.
senang sangat nak guna kannya, cuma picit kan ke tapak tangan
dan sapu / urut pada keseluruhan muka akhir sekali bilas.
sangat berkesan. Muka akan bersih dari kesan make up, sebersih-bersihnya.
dan yang penting sekali ia tak mengeringkan 
kulit muka aku yang huru hara ni.
Tak sia-sia lah ianya di gelar jenama make-up remover no.1 di Jepun.
Aku amat recommend product ni. Cubalah.



1 comment:

AiRiNa A.F said...

i love makeup! rsanya kalau tak mekap mcm x best je.. at least kena pkai bedak,eyeliner,blusher,mascara and lipstick skit.. alhamdulillah hasben x larang.. :)