Sunday, March 21, 2010

BerCD cara murah =) (suko la tu)

1) Mula-mula sekali kenalah ada barang-barangnya. Nampak tak apa kah barang-barangannya?

a) Lampin,

b) nappy liner (yang dalam kotak)

c) snappy (had dalam pek kecik yang ade kaler biru tu)

d) nappy cover (yang kaler biru)

e) insert CD (kalo takde pun takpe, korang bley ganti dengan additional lampin yang dilipat rectangle tebal2 ini fungsinya untuk menambah kadar serapan lampin korang nanti)

f) dan baby…ni penting kalo takde siapa pulak yang nak pakai lampin nih?

**Semua barangan ni ada dijual di kedai barangan bayi atau pun di supermarket bahagian kekanak. Kecuali baby tak dijual hehehe.

2) Pertama sekali lipat lah lampin korang tu, sesapa yang dah terer lipat sila lipat ikut kepakaran korang. Kepada yang tak terer tu bley ikut tutorial lampin101 nih.

3) Dah siap lipat? Ok ini adalah nappy liner ye…letakkan nappy liner kat atas lampin yang dah dilipat (gunanya untuk memastikan montot cute tak kebasahan).

4) Letakkan baby korang yang kiut miut tu…eh macam kenal pulak model nih =D. (Mahaple tak bley guna model sebenar coz she’s a bit cranky today). Pas tu bawak bahagian bawah lampin ke atas perut baby (pastikan kemas ye)

5) Lepas tu ambil sebelah sayap lampin dan lipat sikit ke dalam (motif untuk bagi pendek, sebab kita pakai snappy bukan pin) bawa arah ke perut baby dan tahan kat situ bersama bahagian bawah lampin.

6) Ambik sayap sebelah lagi pun buat sama jugak, kemudian pasang snappy. Mudah guna snappy ni tak perlu pakai pin, so takde kes tercucuk pin lagi ye. Cuma lekatkan satu kepala pada belah kanan/ kiri lampin, kemudian satu lagi kepala pada hujung lampin yang satu lagi. Last sekali tarik kepala snappy yang tinggal ke bahagian bawah lampin. Dah siap. Takde kecederaan =D

7) Jangan lupa kemaskan bahagian sekeliling peha baby. Sumbatkan hujung kain tu hala ke dalam peha, ini untuk mengelakkan poo-poo or urine baby terkeluar melalui celah peha.

8) Okey sekarang pakaikan baby dengan nappy cover. Nappy cover ni ada macam-macam colour, corak & size. Brand yang biasa aku nampak ialah Cuddl#s, Pur@@n & Pride&J%y. Dia selalunya dah siap berpelekat, so tak payah ajar pun korang dah terer nak pakai macam mana =P

9) Haa siap dah baby (abaikan model tambahan, inilah akibat mak yang sibuk nak amik pic untuk blog). Setakat ni rekod Aqeelah tahan pakai nappy nih up to 6-7 hours tanpa ganti dan kebocoran (maybe sebab dia bukan heavy wetter).

Nanti aku updatekan kos untuk seunit lampin ni ye. Antara kebaikan lampin ni selain murah, ia juga cepat kering. Baik lampin ataupun nappy cover.


nota sampingan: Tapi terus terang, aku just gunakan
lampin ni bila hari cuti aje. Kalau kat
nursery aku prefer guna CD commercial,
unless baby sitter korang tu memang punctual
& rajin tukar lampin. Risau buntut anak naik
ruam pulak.

5 comments:

zakiahck said...

hamboi2..dh ber CD2 la pule yeaa...ehee..:-p
officemate aku pn pernah promote menatang nie dlu..selai dlm rm50 kot.eh ke murah? die kate adik die yg jual..ada yg kate kalu takat buang yg kecik je ok la..hak yg beso tu maleh nk ngurusnye..pd aku kalo org rajin cm ko mmg suai lah...hehe..tp utk long term..mmg bagus.jimat!

zakiahck said...

eh lg 1 nk ckp tingal..hehe dh macam zaman kecik2 dlu main anak patung aku rs!! :-p

My_Aqeelah said...

alah apesal lak susahnye. tang basuh tu besar kecik sama aje ngurusin nye. orang yg tak pernah guna mmg tak paham kiah.
bila anak ko poo2 just buang poo diek kat dalam toilet bowl, pancut ajer dengan getah (tak payah la sampai bersih giler). Lepas tu dalam bilik air time mandi manda just pijak2 sambil jirus lampin yg kotor tu agak2 hilang kaler kuning dan kurang hancingnye pastu bley basuh dlm washing machine. tak payah sental bagai lah.

Anonymous said...

tumpang tanya, nappy cover tu fungsi nye utk apa?

- first time mom-to-be -

My_Aqeelah said...

1st time mom to be : sorry lambat reply coz saya dah lamaaa tak update blog. nappy cover ni kegunaannya supaya seluar baby tak basah atau air kencing beliau yg seep through napkin tu tak kena merata-rata. nanti jadi isu kebersihan pula. nappy cover tu water proof.