Monday, May 31, 2010

Hari Tanpa Beg Plastik (plastik beg NO NO)

Aku selalu pi shopping ari Sabtu walaupun aku tak sookaa sebab ramei owang dan barangan basah cam sayur selalu dah abis time aku sampai. Tapi sebab Sabtu adelah ari cuti maka kenala pi ari Sabtu. Dan hala tuju utama selalunya Jusco (walaupon aku takde member card...encik suami...bila kita nak buat member card Jusco ni?) sebab itu adalah choice yang paling dekat dihati eh..dengan rumah. Ada gak la tempat lain seperti Giant dan Carre4. Tapi jarang sekali aku pi shopping kat sane.
Last 2 week aku pi Jusco dan aku tengok dia ade tulis...ari Sabtu hari tanpa Beg Plastik baru aku perasan. Eh! Rasa aku dulu dia kata every 25th of the month adalah hari Tanpa Beg Plastik Jusco (betul ke Jusco ek?? ke Giant??) Aku tak pernah amik port pun before this hari Tanpa Beg Plastik nieh sebab berapa kali sangatla dalam sebulan yang hari Sabtu jatuh on 25th kannn.
Seingat aku shopping centre yang lain buat cenggini ialah Giant (IKEA pun ada gak rasanya). Time tu dia charge, sesapa yang nak beg plastik jugak 20sen sekeping. Haa bayangkan kalo korang sopping banyak barang dan ade barang basah, kering, pelbagai kalo kena 5 plastik dah RM1 kan. Hehehehe Pandai gak dia nak buat duit sambil-sambil menghijaukan bumi ek. Aku tengok Jusco pun same, kena charge 20 sen jugok. So aku amik ajelah ECO Beg Jusco. Actually aku memang dah ada 2 beg jenis gini, satu from Giant dan lagi satu memang aku beli from Jusco jugak. Yang Giant punya dah jadi hakmilik Aqeelah, buat carry barang-barang to-fro Rumah Biru. So alang-alang aku sambar 2 -kaler purple & grey besar punya!!
Jadinya setiap kali aku pi soppin kat Jusco memang aku akan angkut beg-beg nih. Tapi bila pikir balik bagusnya beg-beg ni ialah time nak unload barang ke dalam/ keluar kereta. Kalo dulu kena bawak berplastik-plastik. Skang ni semua taruk dalam 1 atau 2 beg aje. Senang nak angkut. Betul tak?
Lagi satu, kurang sikit beg plastik kat rumah. Bukan apa setiap kali beli barang bila dapat plastik beg setiap kali tu la duk simpan konon kut-kut nanti senang nak guna kalau nak terpakai. Last-last hancur macam tu je beg plastik tu (skang ni kan beg plastik Jusco & Tesco senang hancur..memang saja dibuat cenggitu).
So berdasarkan point yang aku kasi kat atas tu mengurangkan rasa bersalah aku for shopping these kind of bags. Boleh la beli lagikan buat tambah koleksi. Hehehehe.



nota kaki shopping: aku nak beli banyak sikit, bagi kat
 mak di kampung. Suruh dia pakai
pi beli barang, baru stylo gitu.

2 comments:

zakiahck said...

sabtu mmg hari tanpa bag plastik kat jusco la giahhh...
IKEA plak mmg tak provide plastic bag..tak kire la ko dtg ari ape..mmg die x de bg nye..so tambah lg 1 reason ko nk sopin bag tu kannn..beli lebey skt!!.hahaa

My_Aqeelah said...

huhuhu aku tak berapa perasaan laa kiot. hehehe ikea tak muat la nk taruk brgnye dlm beg tu..kalo ko belikatil apa jadahnye nk taruk dlm eco beg? huhuhu