Friday, January 22, 2010

Pagi Ini...

Hari ni aku sampai lambat ke ofis gara-gara en.suami tertinggal beg kat rumah, tak pasal-pasal kena patah balik ambik. Nasib baik baru suku perjalanan, kalau dah sampai Sentul baru sedar tak ke haru!!!!
Tadi naik lif tak penuh sangat, tapi semua dalam lif tu orang lelaki. aku mmg taruk breastpump aku kat poket tepi beg sebab tak mau dia terhentak dengan barang-barang lain kat dalam beg. Pump ni dah bengong sikit, kalau terhentak atau salah tekan button nanti bateri dia longgar. Lepas tu kena charge semula....tensi tensi. Tiba-tiba ada sorang lelaki tu tanya aku:

Lelaki itu: Excuse me, may I know what is this thing? (sambel tunjuk kat breastpump aku, erk apa aku nak jawab nieh)
Aku: mm...pump
Lelaki itu: ??
Aku: breastpump...for pump milk.
Lelaki itu: Oh hehehe I thought bla bla (ntah apa dia mumble, lepas tu aku rasa dia segan kut bila aku mention breastpump)...so u just got a baby.
Aku: Hehehe not really, she's already 1 year old plus.
Lelaki itu: Well congratulations (pas tu dia keluar lif, kebetulan lak dah sampai kat floor dia kan.)
Lelaki 2: Oh pam kat ofis ye.(eh ada orang lagi dalam lif ni rupanya...)
Aku: (angguk)
Lelaki 2: Lepas tu simpan dalam fridge ye?
Aku: (angguk lagi sambil sengih)
Lelaki 2: Baguslah, ada susu lagi.
Aku: haah dah ada lagi tu....(aku pun senyum dan keluar dari lif).

Jadi dari kejadian tadi aku rasa dapat menyimpulkan begini:
1) Lelaki itu yakni lelaki pertama mungkin tak pernah terlibat secara langsung dengan aktiviti breastfeeding.
2) Kalau dia ada terlibat pun mungkin dia seorang yang agak pemalu untuk berbicara tentang ini...ntahlah tak berapa passionate kut.
3) Lelaki 2 nampaknya pernah/ada terlibat dengan aktiviti breastfeeding, sebab dia nampak berpengetahuan.
4)Lelaki 2 ni aku rasa sukaaa kalau bini dia breastfeed anak dia. Dan akan bagi galakan.

Aku berpendapat masyarakat kita masih ada yang tak tahu tentang kebaikan breastfeeding. Buktinya kalau aku basuh milk bottle kat pantry ada yang nampak pelik, yelah mana datang baby pulak kat office kan?! Lepas tu bila aku ditanya pasal milk bottle tu dan aku jawab "I'm pumping milk, and keep the milk in these bottles". Terus diaorang angguk-angguk kepala dan pandang lain or cepat-cepat tukar topic. Hmmm....masih ada yang memandang breastfeeding adalah perkara yang taboo. Tak boleh dibincangkan secara terbuka. Mungkin kerana nak mudah, maka alasan kurang susu digunakan. Padahal susu takkan keluar kalau tak dirangsang. If baby dah kenyang by formula milk = asyik tidur, bila masa dia nak suck mom's breast = susu tak dirangsang!! Betul tak? Oh well, aku nih nak cakap lebih pun tak berani since Aqeelah just exclusively on breastmilk only for 6months. Sekarang dia dah mix with soy kat nursery, tapi kat rumah she still prefer susu cap gantung hehehe. Dia tak mahu botol kalau aku ada. Nak suruh minum air suam pun aku kena guna sudu.

Aku amat mengharapkan suatu hari nanti semua orang akan bukak mata dan paham pasal breastfeeding dan kebaikannya. Baguslah kita mulakan dari sekarang, agar generasi anak-anak kita nanti akan lebih faham tentang kebaikan breastfeeding nih.

Nota terakhir: Semalam balik aku naik Me Tr#91. Naik 6.20pm, sampai rumah 6.50pm..hmm not bad!