Monday, November 23, 2009

Bubur nasik weh.

Ari ni aku nak tulis pasal bubur Aqeelah. Aqeelah start makan at 6 month. Diet wajib dia from 6-10th month adalah buah. Biasanya aku bagi buah pear dan plum. Kadang-kadang aku bagi epal (tapi epal & pisang tak berapa best coz nanti Aqeelah ade constipation prob). Bubur nasi aku dah cuba bagi, taruk ikan bilis tapi tak jalan. Nampak beza sangat layanan Aqeelah pada bubur nasi dan buah. Kalau aku bagi bubur nasi (walaupun dah blend halus) memang tak laku lah. Tapi kalau buah memang licin.
Selalunya buah memang aku kupas, kukus dan blend. Kalau aprikot pulak aku belah 'X' pada bontot buah tu pas tu kukus. Before blend aku just lucutkan kulit aprikot tu, tak perlu kupas. Tapi yang lazimnya buah pear ngan plum lah, since dia pun tak jemu. Sambil-sambil tu kalau makanan yang aneh-aneh macam ikan atau telur aku suap juga sikit pada dia (sambil En. Suami tak nampak).
Bila naik 10 bulan, Kak Ija suruh aku tambah bagi nasi bubur kat Aqeelah. Dalam hati aku dah berkira...oh malasnye..(teruk kan aku!) Sebabnya tak masak nasi bubur pun aku kena bangun pukul 6 pagi untuk bersiap (bangun dengan perlahan ok tak mau Aqeelah terbangun sama, she's a light sleeper. Pastu suka bangun awal...kalau dah bangun memang satu kerja pun tak boleh buat). Ni dah buat nasi bubur pukul berapa aku kena bangun pulak nak tunggu beras kembang kan lama gile (pukul 3 pagi kah?)
Jadi aku pun bereksperimentasi dan meminta panduan dari mak-mak orang yang lain. Berkat dari panduan berhemat yang aku dapat, Alhamdulillah aku berjaya bekalkan Aqeelah dengan bubur nasi sehingga sekarang setiap hari (thanks mak & Kak Ti for your brilliant ideas).
Perkara pertama iaitu bubur nasi.
Oleh sebab lambat nak kembang kalau masak on stove, mak aku suruh aku ambik nasi yang dah masak (from rice cooker) pas tu kacau dengan air panas sikit dalam mangkuk. Kacau lama-lama kanji nasi tu keluarlah, jadilah bubur nasi. Campurla dengan ikan goreng ke apa ke (bahan dah masak lah sebab cara ni di apply off stove ye). Cara ni sesuai kalau tiba-tiba nak terbagi makan bubur atau pun ketika darurat (gas abis ke..apa ke.)
Pas tu Kak Ti cerita kat aku, kakak dia masak nasi (macam masak nasi biasa) banyak pas tu transfer dalam periuk campur air letak atas stove dan kacau-kacau sesedap rasa. Tak sampai 30 minit jadilah bubur nasi kosong atau moi. Pas tu kakak dia taruk dalam bekas-bekas berasingan (satu bekas untuk satu meal). Bila nak guna dia akan panaskan content bekas tu dan mix dengan bahan-bahan lain. Bijak kan! So aku apply cara ni, tapi aku simpan the whole content dalam tupperware aiskrim yang besar dalam peti ais. So aku ambik cuma sikit je setiap kali nak masak bubur nasi Aqeelah.
Perkara kedua iaitu perasa bubur.
Aku ni nak kata very particular dengan penggunaan artificial food flavour dalam makanan Aqeelah tak la jugak. Tapi sebolehnya aku cuba elakkan. Baby sitter ada ajar aku masukkan cube chicken stock dalam bubur nasi kosong so Aqeelah minat nak makan tapi aku tak buat pun, tak berapa selesa nak taruk benda-benda ni. So aku cuba buat sendiri! Aku surf net dan ada few resepi yang aku dapat. So aku combine ambik sana sikit sini sikit dan jadilah chicken stok aku sendiri. Cara aku ek...
Sepeket rangka ayam/ tengkuk ayam (aku beli kat SOGO jek)
Seketul carrot besar/ kalau carrot kecik ambik lah dalam 2 batang kupas dan kerat je. Kerat 3 cukup.
Sebatang batang celery, kerat macam carrot.
Sebijik bawang besar kupas, tak perlu kerat or hiris.
Halia (ikut suka nak banyak mana, untuk kurangkan hamis ayam).
Satu jug air, kalau lebih kan setengah jug pun tak pe sebab nanti dia tersejat.
Campur semua benda dalam periuk pas tu boil (api sederhana, periuk tutup ye), bila dah mendidih agak-agak dalam 10 minit kecikkan api biar dia simmer. Total time memasak ialah 4 jam, dari mula on api hingga tutup api (tak payah la bertunggu-tangga kat dapur tu, pegila tengok tv ke baca buku Twilight ke hehehe). Bila dah sejuk, tapis pindahkan dalam bekas kecik pastu simpan dalam freezer. Bila nak guna keluarkan lah.
Okey cara aku masak bubur Aqeelah ek, aku cerita dari mula aku bangun tidolah ek hehehe.
Celik mata pukul 5.30am aku pegi dapur tumis bawang merah, bawang putih & halia dengan sedikit minyak (kadang2 minyak masak biasa, kadang2 minyak zaitun).
Kemudian masukkan bubur nasi kosong (ikut banyak mana nak bagi anak makan), tuang stok ayam campur air sikit (tapi kalau dah terbangun 6 am atau lambat lagi aku tak masuklah tumisan, terus nasi & stok ayam jek). Mandi kejap, api bubur kecik je. Selesai mandi (dalam 5-10 minit je aku mandi) masukkan lauk (isi ikan merah/ tenggiri/ ayam/ udang) dan sayur (daun bawang/ sawi/ bayam/ carrot) kacau-kacau pas tu pegi solat subuh. Siap solat tutup api pindahkan bubur dalam thermos, siap!
Kalau takde lauk aku rebus telur, belah dua dan masukkan dalam bubur yang dah siap (sebab Aqeelah kurang makan bubur yang masak sekali dengan telur) dan campur sedikit serbuk ikan bilis yang aku buat sendiri. Tapi sayur mesti ada.
Kira sekarang kerja buat bubur aku dah jadi mudah le. Dan paling best ialah Aqeelah suka makan bubur mak dia huhu YUMMY YE NAK!!!

p/s: Aqeelah masih makan buah untuk memudahkan dia membuang.

4 comments:

lia said...

gler rajin ko hu3.... biler la mau datang rajin & pandai masak aku ni mcm ko ;(

hepi belated besday aqeelah...

My_Aqeelah said...

huhuhu mana ade rajin, dah terpakse dan kena pakse jadi lah ter rajin!

timo kasih aunty lia..

zakiahck said...

hehe..bgus la giah..rajin ko..very particular..
c AIMAN blm lg staun dh mkn bubur nasik..ikan..sayo aku nengok..
nie la beza mak yg padai seb tenet dgn x ek...kekekeeaaaa...:-p

My_Aqeelah said...

alah aku tengok ada aje orang lain bagi anak makan start 4mo. aku ni jek yg agak skema bagi makan at 6mo. aku cuma merasakan maybe perut diaorg tak ready lagi, lagipun risau kang2 alergik ke ape ke kang gelabah lebih maklumle anak pertama. huhuhu. anyway terpulang kepada parents sendiri nk bagi anak start makan bila sbb kalo apa2 jadi pun kat anak tu sendirilah yang tanggung!!