Friday, November 20, 2009

Aqeelah ~ Bionic Girl?

wokey...aku nak update pasal semalam.

Semalam Aqeelah dah buat check telinganye, siap pakai ubat tido sekali. Biasalah diaorang dah pakaikan wayar segala bagai so kenalah guna ubat tido kang anak aku terbelit wayar lak or abis cabut-cabut wayar diaorang.

Tapi result masih tak berapa clear, tak bleh detect lagi tahap kurang dengar anak aku. Yang pasti, antara range teruk ke sangat teruk.

Lepas tido dalam sejam lebih, around 11am Aqeelah dah bangun. Ingat nak continue test tu tapi dia tak mau duk diam we all proceed to next test. Test ni just masukkan earphone kat one of her ear, tapi dia resist. Hmm...marah dia orang pegang telinga, aku tanya kalau buat sambil menyusu boleh tak tapi Cik Izzati kata tak boleh, nanti result tak tepat. So tangguh lagi lah test ni. At last kitaorang kena buat another appointment next Tuesday (24th Nov) belah petang. Harap-harap this would be the final one.

Lepas tu kitaorang dapatkan jugak nasihat from Cik Izzati, antara soklan yang ditanya ialah:

S: Berapa harga hearing aid tu?

J: Menurut dia kalau tengok tahap Aqeelah ni mungkin dalam range RM3K per aid/ear. Jadik kalo dua..uhuk uhuk uhuk terbatuk mak cik! Dalam otakdah terpikir isk kena buat loan jugak ni.

S: Kitaorang cubalah tanya kut-kut bleh buat installment ke or by credit card?

J: Tak boleh yer, cash only huhuhu

S: Boleh tak buat kat luar (ada je kedai yang jual alat macam ni kat luar, so dah sah bleh swipe credit card kan)?

J: Boleh.

Tapi pas tu Cik Izzati inform yang diaorang ade sewakan hearing aid ni. Just bayar RM500-RM1000 as deposit, you can take their hearing aid for 3 month. Pas tu kalau time pulang tu ok kita dapatlah duit tu balik, tapi kalo rosak kira selamat jalan lah RM tu. Kalo rosak dia akan repair pastu tolak caj repair from our deposit, baki dipulangkan.

So she suggest us to buy one and rent from them another one. So tak delah tersedak nak keluarkan RM7K sekaligus. Lagi satu sebab dia suggest macam ni sebab Aqeelah dah menepati 2 kriteria for cochlear implant (so satu telinga boleh guna hearing aid dan lagi satu boleh buat cochlear implant), which is:

1) Range pendengaran dia is between 'teruk ke sangat teruk'
2) Her age must be 0 - 4 years old. Aqeelah is 1 today (alhamdulillah) yahoo!!


So kalau penuhi 5 kriteria tu bolehlah proceed untuk the implant, yang mana sebahagian perbelanjaannya akan ditanggung oleh JPA (sebahagian tu berapa banyak tu aku tak pasti la, according tu Cik Izzati it depends on parents income as well).

Antara kriteria lain yang aku ingat ialah, calon tak berupaya untuk mendengar walaupun menggunakan hearing aid...lagi dua aku lupala pulak.

Bos aku pulak ada bagi artikel from the Star Ahad baru ni regarding cochlear implant. Thanks bos! Kalaula buat cochlear implant jadi bionik la pulak anak aku...huhuhu Aqeelah bionic girl. Tapi aku ade gak dengar camne bunyi cochlear implant kat you tube ada. Ntahla aku dengar cam bunyi robot cakap aje, so bayangkanlah Aqeelah dengar sore mak & abah dia ni macam suara robot + Darth Vader sikit sambil menyanyi lagu Tepuk Amai-Amai. Hmm agak aneh suasana tu....betul tak?
Jadi we are looking forward for next appointment, so we can decide how much the hearing aid cost. Tapi kitaorang buat jugak ear mould untuk Aqeelah. Ade pic dia dengan telinga bersumbat lilin or watever dia punya bahan kaler hijau untuk buat penyumbat telinga tu. Masa ni Aqeelah duk diamlah sebab sambil buat tu dia menyusu hehehe.
Lepas tu kami menjamu selera kat SOGO sempat shopping baju kerja En. Suami 3 pasang + seluar kerja dia, which is dah memang patut pun ditukar ganti.
Selesai kami gerak ke PUSRAWI appointment wif Doc.Ruzini. Kami patient ke 2. best lah takde orang sangat semalam. Maybe kami awal, kalo tak bercinta jugak menunggu. Doc.Ruzini suggest kami letak Aqeelah dalam walker untuk strengthen her back. "Tapi sekejap je, sebab kalau baby dah pandai jalan tak elok letak dalam walker nanti dia malas". Begitulah advice Doc.Ruzini. Lepas Aqeelah kena jab, we all balik rumah. Pastu teringat nak survey ada option lain tak kalau tak nak pakai walker?
Aku teringat psal jumperoo (fisher price) terus suruh En. Suami bukak internet. Nampak best sebab ada banyak mainan colourful. Bila tengok harga pun huhuhu colourful jugak lah hehehe dekat RM600. Hmm ni nak kena pikir betul-betul ni, better beli walker or jumperoo?
Walker murah, jumperoo mahal. Aku terfikir kalau beli pastu sewakan kat orang ada yang sudi tak? Let say aku sewakan RM70 sebulan? Ada yang nak tak? Hehehehe....

2 comments:

Salwa said...

naz, jumperoo ni ada yg let go preloved item
try cari kat miafichitastore.blogspot.com

selamat hari lahir yg pertama wahai aqeelah yg sungguh comel dgn rambut yg lebat :)

ada rezeki nanti mokcik nak dtg ziarah

harap naz sudi terima kami sefamily nak datang :)

My_Aqeelah said...

thanx salwa, nanti kite tgk ye!

tq aunty salwa, meh le datang jenguk Aqeelah ek.
bawak kauthar adik beradik mai datang kawan dengan kite.