Thursday, September 17, 2009

Balik Raya

Hmm...bestnye..raya dah makin dekat kan. Mesti kalian semua dah konfem nak beraya dimana tahun ni. Aku sama gak...tahun ni alhamdulillah aku beraya kat Perak...di kampung ku yang tercinta. Tahun lepas kali pertama aku merayakan Aidilfitri sebagai isteri dan ibu (pregnant time tu) di Kuala Lumpur (umah mak mentua aku kat KL), maka tahun ini kali pertama aku merayakan 1 Syawal di kampung sendiri selepas berkahwin. Tahun lepas balik gak ke Perak tapi pada petang raya ke-3 itu pun lepas aku pujuk En. Suami.
Mengikut plan asal kitaorang akan gerak balik ke Sitiawan lepas 12 am ari Jumaat nih (budget sampai umah mak aku ngam2 time sahur), maknanya aku tak perlu bercoti this week, coti aku ambil pada minggu depan jerk. Tapi ...jeng jeng..jeng...pada suatu malam lepas balik dari umah cousin En. Suami tiba-tiba keta En. Suami berbunyi aneh kat bahagian gear...gear tak masuk la...alamak cam n ni...nasib baik dah dekat sampai umah. Kalau sangkut kat MRR2 kan ke susah. Aloh keta En. Suami rosak.....maka secara tiba2 keluar plan lain....
En. Suami suruh aku balik ngan anak petang Khamis (ikut aunty aku). Dia akan menyusul balik kemudian selepas keta direpair (alah dahla 1st time En. Suami beraya kat kg aku maka amatlah tak bestnye kalo dia takde).
Makanya aku pun bercutilah ari ni (khamis) menunggu nasib keta En. Suami boleh repair ke idak. Harap2 boleh lah. Kalo keta tak siap petang ni (yg mana aku doakan janganla) aku akan balik kg petang ni dan esok aku EL. Kalo keta bleh siap petang ni maka plan akan jadi seperti asal (esok aku keja, En. Suami sebenarnya tak bleh cuti this week sebab ade training..tapi sebab dah jadi cam ni kena gak amik coti!!).
So ari ni aku cuti la...sambil buat kerja ofis kat umah. Hati berdebar2 gak nk tgu ape keputusan keta En. Suami tu. Aqeelah kat nursery...kalo ade kat umah tak bleh aku nk buat kerja.
Ingat sat lagi nak kemas umah sikit2...nak pack bag jugak mana tahu kut kena balik petang ni juge :(
Namun aku just sempat sidai kain aje, heheehe ralit tgk internet. Ni byk benda terbengkalai lagi ni....meh aku wat checklist...:

1) Sidai kain lap kaki
2) Basuh & sidai baju kerja En.Suami
3) Kemas hall & ruang menonton tv
4) Kemas bakul baju ke dalam drawer baju
5) basuh pinggan mangkuk update::ade sikit lagi tgh rendam
6) Pack baju aku & aqeelah update::baju aqeelah aje dh pack setakat ni
7) kerja ofis: kira kepala
8) kerja ofis: wat capex
9) masak sikit untuk buke pose update::beras tgl sikit aje, makan kat luar aje le ye En. Suami ;)
10) rendam CD utk wash malam kang (kalo aku ade lagi kat sini, kalo idak En. Suami kena buat lar...)
11) pam susu tuk Aqeelah
12) frozenkan food aqeelah

Alaa banyak nye...baik aku stop skang kalo tak satu pun tak jalan !!!!

4 comments:

lia said...

brape lagi keje yg ko wat checklist 2 blm siap? meh aku tolong he3.... sbb aku sudah xde mood nk wat keje kat opis ni, sibuk nk bcuti jer ;p

btw selamat hari raya... maaf salah, silap ya...

My_Aqeelah said...

alor lia...nyampah arr...dah aku update dgn mengensel mana aktivit yg dh buat tapi nampaknya aku tambah lagi kerja kat bwh tu..(yg no12 tu) samelah kite aku pun mintak mahap. dpt tak kad raye aku beri kat gmail ko?

Salwa said...

Naz n aqeelah
selamat hari raya aidilfitri
maaf zahir dan batin
thanks for being a very good cyberfriend to me :)
keep in touch ya :)
take care and have fun in this aidilfitri..

My_Aqeelah said...

tq salwa...selamat hari raya pada slwa dan keluarga jugak. semoga semua nya sihat selalu.