Thursday, March 17, 2011

Operation day (part 2)

2. Ini immediate after operation dan selepas-selepas tula. Alhamdulillah semua ok. dia tak demam, tak de complication. Cuma muntah sekali je, itu sebab En. Suami punya hal. Aku suruh bancuh Rebina sikit je suku botol, di bantai nya taruk dekat penuh. Bila aku komen, En. Suami cakap "bancuhla sendiri"..erk! Budak tu pulak masih groggy tapi dah boleh minum air kosong dan makan roti sikit-sikit. Tak sampai 10 minit ...wek...abis katil sepital. Aku pandang muka En.Suami dengan pandang "kan saya dah cakap..." En. Suami pandang muka aku pas tu dia kena panggil nurse untuk cuci. Hahahha padan muka.
Oh masa nak bius Aqeelah, aku masuk la dalam prep room siap pakai baju scrub (rasa cam doktor lak sekejap hehehe). Diaorang kasi main belon etc. sebab tak nak bagi nangis, kemudian bila dah pengsan tu pakar bius tu cakap "ok..mama boleh cium baby ye"..oh tidak...aku dah sebak. My dialog "tak pelah, saya tak nak. Nanti lepas ni jumpa balik".
Lepas tu aku pi breakfast ngan En. Suami (operation kul 9.30am - 12.30pm). Bila dah sudah tu aku lepak kat ward (aku tak tau berapa lama operation ni, rasa cam lama je), alih-alih diaorang call bagi tau anak dah sedar dan menangis. Berkejar aku ke dewan bedah. Kelam-kabut sarung baju scrub. Pastu masuk dalam jumpa Aqeelah. Nampak aku terus dia diam. Lepas tu aku pangku dia dekat sejam la bagi dia tidur. Taknak berenggang. Bila dia dah ok, baru naik ward, itu pun En.Suami yang dukung naik, tak naknya dia duk dalam stretcher. Lepas tu semua ok je. Malam tu seperti biasa Aqeelah duty guard ward. Semua nurse dok tanya dia tak sakit ke, tak nak pakai baju ke (sepanjang duk kat ward sampai discharge dia cuma pakai pampers je ye). Aku malas nak paksa pakai baju , kang mengamuk dia orang kata aku dera anak pula. Tapi memang la Aqeelah relax aje. Kuat betul anak dara aku nih. Alhamdulillah.






end part 2..to be continued

4 comments:

lia said...

Aqeelah cool lah.... caya lah... ko pon cool, tahniah...

yg plng penting, semua da selamat berjalan dgn lancar, syukur....

ck said...

someyyy nye dak chomey nie..balut2 pun sempat senyyom2 lagik! lav u galll!! betoll lah lama la tak jumpa. nanti 5 june ikot mak tau! ngeee*

Marvic said...

Aqeelah is one strong little girl...mommey dia pon sama gak...

p/s: lelaki mmg x suka bila pompuan tegur.. :p

My_Aqeelah said...

lia: sowi beb baru ari ni aku baca kumen ko. blog ko pn dh lama kau tak jengah. Alhamdulillah.

Kiots: Ah sudehla 5 June hampeh

MV : thanx. memangnye lelaki ni kalo kitackp mmg xnk follow.