Wednesday, February 9, 2011

Put On Your Mascara baby!

Salam sejahtera...dah lama benar aku tak jenguk ke mari. Semenjak bergelar suri rumah tangga terhormat nie memang jarang sekali dapat sentuh PC. Nak update pakai hp boleh je tapi tak bley update pic banyak banyak. Just satu pic per entry...haru...kena tunggu diaorang update software la.
Aku secara rasminya dah duduk di rumah sepenuh masa. Dah sebulan berlalu. Kejap je. Pejam celik dah makin bulat rasanya. Huhuhu. Sedih.
So untuk menghilangkan rasa tak best tu aku menjebakkan dalam satu kancah yang familiar untuk kaum wanita (walaupun aku tahu tak semua berminat :D) ....apa lagi kalo bukan ALAT SOLEK!!!
Secara jujurnya aku bukan kaki mekap. Aku bersolek pun beria-ia masa sebelum kawin adala. Lepas kawin terus aku sedekah je mekap ku itu pada kawan (dulu jangan cakap la contact lense dekat semua kaler aku dah try...kaler merah dengan pink je aku tak cuba). Tapi entah kenapa menjelang saat-saat keberentian aku, minat ni timbul balik. Ramai ofismate aku yang cakap aku tebiat. Huhuhu mana tidaknya duduk rumah baru sibuk nak mekap, tapi takpela kan kita berhias untuk suami...chewah statement tak tahan.

Tanpa membuang waktu mari aku perkenalkan alat mekap aku yang pertama....Cik Mas..Cara.

I'm not a mascara fan.
Antara masalah/ insiden yang pernah melanda aku dengan cik Mas ialah:
1) Lashes aku jadik melekat-lekat (clumpy lashes), nampak fake gitu dan comot...hmmm kalo comot baik tak yah mekap kan...sapu arang je bagus.
2) Paling ngok sekali tercocok mata dengan berus mascara sebab tak pandai budget nak sapu... SAKIT tau.

Tapi sebab aku merasakan apalah mekap yang cun tanpa maskara. Maka aku pun beli la jugak. Aku beli maskara murah je Maybelline The Magnum Volume Express. Tapi idak la bulu mata aku jadi cam kipas gitu. Kena pakai bulu mata palsu gak kalo nak efek sedemikian :D

Sebab dah nekad nak pakai mascara maka aku kena menangani kedua-dua masalah aku tadi. Jadi cara- caranya ialah :

Untuk masalah 1:
Sebelum guna mascara, rendam bekas mascara dalam air panas untuk mencairkan isi mascara agar mudah di sapu. Benda-benda yang mencomotkan pada berus mascara tu ialah mascara yang kering. Jadi bila cair lebih mudah disapu.
Apa yang aku buat...sebelum mekap aku masak air dulu heheh (mana nak cari air panas kan)
Bila air dah masak, sementara aku sapu eye shadow semua tu aku rendam la mascara tu sebegini ha.... sesambil tu kan dah boleh buat air teh seteko..idak la cik abang marah bersiap lama sangat hehehe Tak payah lama rendamnye janji bekas mascara tu rasa suam-suam gitu dah boleh pakai. Aku tak tipu mudah aje sapu mascara lepas tu. It glides like silk...heheh.
Lagi satu cara ialah kena la selalu mencuci berus mascara tu. Tidak la setiap kali lepas pakai, tapi bila korang tengok dah comot tu cucila. Lagipun mascara shelf life cuma 3 bulan sahaja. Cara yang aku buat paling mudah, lepas sapu mascara sebelum masuk berusnya dalam botol aku lapkan berusnya dengan wet tissue yang selalu aku guna untuk cuci mekap. Ini dia.
Memang banyak la mascara yang terlekat kat tissue tu, tapi tak pe lap je sampai berus tu bersih. Aku suka lap dengan tissue ni daripada wash dengan air sebab lagi cepat kering. Kemudian terus simpan berus tu, tak boleh biar botol mascara terdedah lama-lama nanti kering mascara tu langsung rosak,

Ok..untuk masalah 2:
Takde cara lain ye cik puan sekalian melain kan praktis dan praktis. So aku takde buat apa kat rumah ni, maka akan menghabiskan masa dengan memakai mascara. Hehehe.
Tapi memang la bila berus tu dah bersih nak sapu mascara pun SENANG AJE.

Tak percaya?? Cuba lah.

6 comments:

Afne said...

wahhh info yg bgs! rendam dlm air pns/suam ekk. psstt mcm kenal je botol tu hehe

My_Aqeelah said...

tq afne :D
ini antara info yg sy dpt lps jenuh Google sana sini, benda baik kita share la kan.
opsss botol tu ada je yg cam ye.

ida said...

so ko pn kn berhenti cimb gak ker?ada kwn aq bdk maybank pn sm...sabo yea..

My_Aqeelah said...

ye la ida. nak buat mcmana, anak aku ada special needs so aku nak tak nak kena ada dgn dia :)
takpe insya-allah ada yang lebih best menanti. Amin.

ck said...

aikkkk??? sejak bile pulak giah ko pandai pakai mascara nie??? wahhhhhhhhhh...kemajuan!

My_Aqeelah said...

kiot: tu la ko dh lama xjumpa aku. byk per'kembangan' aku skang ni.