Thursday, December 24, 2009

How to Add Chat Box

Ada member aku tanya (CK) camner nak taruk chat box. Hehehe ini aku kasi step2nye okeh.
*Sila klik pada image untuk dapatkan pandangan yang lebih clear.

1. Ko musti lah ada sign up kat memana provider chat box. Cam aku nih guna oggix.

2. Ikut instruction dier semualah, sampai ke tahap Install Shoutbox.



Ada instruction yang suruh ko copy HTML codes die pas tu paste kat blog ko. (kat sinilah ke'confuse'an Cik Kiah kite tu bermule...)

3. So for safety or memudahkan kerja. Ko copy HTML codes oggix tu kendian paste kat dalam notepad ke word ke. Ini untuk temporary ajek, nak bagi mudah kerja. Pastu dah bley sign out oggix dah.

4. Kendian ko sign in kat blog ko. Klik kat customize -> layout. Dia akan keluar rupa macam ni.

5. Ko nampak kan ada tulis 'Add a Gadget'. Dia ade kat atas, tepi dan bawah. Haa terpulang kat ko nak klik yg belah mana, ini menentukan kat mana ko nak taruk chat box ko tu. So klik le...tunggu ape lagi!

6. Lepas klik dia akan kuar macam ni pulak.




Ko nampak kotak merah bertulis HTML/ JavaScript yang aku taruk arrow merah tu. Ko klik tanda '+' tu.




7. Finally akan keluar kotak ineh iaitu Configure HTML/ JavaScript.


Ko taruk la title ape yg ko nak ye..contohnye: Sesi Anyam Ketupat, Apa Khabar Di Sana, Hola Halu..etc. etc.
Kendian copy HTML oggix yang ko taruk temporary kat notepad/ word tuh dan paste dalam content column tuh. Pastu jangan lupa tekan button sakti ye...SAVE

Haa ko boleh la preview blog ko lepas tu. Dah puas hati ko tengoklah kalo ade button sakti ko tekan lah lagi banyak-banyak kali pun tak pe (untuk mengelakkan setting ko hilang kang kena ulang balik, tapi tak pe practise make perfect kan hehehe).
Sekarang buat Kiah jangan tak buat.

2 comments:

zakiahck said...

heeheeee...BESHNY giah dah siap buatkan...YAHOO!!!!:-D

My_Aqeelah said...

;)