Thursday, September 16, 2010

Kuah Laksa Ibu Mertuaku.

Ha....korang nampak tak gambo apa tu? Itulah dia kuah laksa resepi ibu mertua ku. Jangan tak percaya resepi ni guna ikan sardin dalam tin, namun rasanya tetap meletup!!! Tak percaya?!! Korang kenalah cuba sendiri.

@ 2 tin besar sardin Ayam brand (aku guna makerel, ambik ikan dan kuah tomatonya sekali)
@ 4 biji bwg besar
@ 1/2 inci belacan
@ cili kering (aku malas jd aku guna cili boh)
*blender semua bahan kat atas, kemudian taruk dlm periuk.
Tambah daun kesum, asam keping, bunga kantan, air, garam.
Masak sampai mendidih.

Tapi pic kat atas tu aku lupa taruk belacan, tapi aku percaya rasanya masih sama. Kalo nak pedas bley tambah cili padi. Asam keping elok taruk banyak supaya kuah tu takde rasa hanyir sardin.
Kesimpulannya ini adalah kuah laksa termudah aku pernah buat. Sedap pun ye juga. So lepas ni xpayah susah-susah nak rebus ikan lagi.
Published with Blogger-droid v1.5.9

update:

1) resepi kt atas ni hasilnye amat byk. bleh bg jiran, mak mertua & kaum kerabat yg lain. so kalo takat nk mkn 2-3 org tu, guna 1 tin besar sardin dh cukup.

2) ratio sardin dgn bawang ialah 1 tin sardin : 2 biji bawang besar.

6 comments:

lia said...

mak aku pon suka wat mcm ni skng, mudah, cepat, xrenyah & paling penting sedap jugak...

aku nak try wat gak sbb Amsyar suka laksa skng tp aku xpandai masak hu3...

My_Aqeelah said...

wat la beb. senang gilos cara ni. aku dulu mmg buat laksa gak, tp pakai ikan fresh la. ni percubaan pertama guna ikan sardin tin, which is amat memberangsangkan. hehehe best wa cakap lu!
laksa adalah antara menda senang nk buat. tak yah tumis bagai, ko campak semua tunggu didih dah beres.

mizz-siti said...

bila nak ajak aku pi umah ko nih...wat la open house untuk aku n masak la laksa tuh....:)

My_Aqeelah said...

nak dtg bila2 pun meh le achu. nnt aku masak le laksa tu. tak payah tgu open hse deh. meh la.

zakiahck said...

wwooo....suke bebeno le deme' dpt masak laksa senang eh!hikss!!

My_Aqeelah said...

tau takpe!