Monday, June 1, 2009

Air Masak

Semalam ku bertandang ke rumah aunty ku di Ampang. Seperti biasa dia akan cuba memujuk ku memberi Aqeelah makan solid. Before umur Aqeelah 6th months memang aku buat tak tahu aje, tapi since now dia dah cukup umur aku biarkan ajelah dia bagi Aqeelah makan. Alah lagi pun makan pisang aje. Tapi sesambil tu dia selitkan jugak agar aku bagi Aqeelah minum air kosong. Soalan aku adelah, boleh ke Aqeelah minum air kosong? Di benarkan ke atau tidak? Sebab aku ade baca daripada bagi baby minum air kosong baik bagi minum susu ibu...tapi statement ni aku baca untuk baby yang tak makan solid lagi lah. Bagaimana pulak dengan baby yang dah makan solid? Sila bagi pendapat anda yek....

7 comments:

Hayatie said...

hah...ku pun tergerak nak cari info pasal ni..leh la baca kat entri ku nnti..hihi

SOHO Mama said...

Salam kenal..kalau ikut pengalaman I, sebelum baby umur 6 bln mmg I tak bagi solids & air. Bila dah start makan tu I bagi jugak air sikit. Kalau u nak info lagi, blh tgk www.kellymom.com..susu ibu 88% air so sebenarnya tak perlu pun bagi air lagi. Hope that helps :)

::Umi Sufira:: said...

naz, kalau baby dah start solid food, digalakkan bagi minum air masak supaya baby senang poo poo...tapi kalau baby Naz takde masalah tu...teruskan aje BM ngan solid...:)

My_Aqeelah said...

hayatie->bagus. tulis lebeh skit bleh ku baca

SOHO mama->salam perkenalan mama. itulah sebab diaktakan kandungan susu ibu dah ade air tu yang rasa teragak-agak aje nak bagi air kosong.

mimi->memang anak ku ade prob poo poo. tapi sebelum kasi solid pun mmg dia jarang poo poo ngeh ngeh ngeh.

lia said...

aku sokong dgn pendapat mimi 2.... so terpulang pada ko k....

Liz said...

saya hanya bg air masak kat anak masa mkn je. tu pun bg pakai sudu. ada la dlm 4-5 sudu SAHAJA. jgn bg lebih dr 2oz sehari. nnt baby nak air masak je pulak. tu pun jgn la letak air masak dlm botol n bg mcm bg susu. tu dah mcm nak latih anak minum air masak pulak =)

ttg sembelit nie, sebenarnya tgk la ape yg anak mkn. so far, anak saya x pernah sembelit. susu ibu pun dah cukup bagus kan? plus, beri anak makan makanan yg mudah hadam seperti betik, sayur dan pear. ada certain makanan yg boleh buat sembelit seperti pisang.

My_Aqeelah said...

lia-> tengah dok pikir nih

liza->tu lah rasanya pisang tula penyebab utamanya.