Wednesday, September 26, 2012

Lawatan Kali Pertama di Klinik Desa Batu 8, Gombak

My first check up was at 12 weeks. Aku saja je malas nak pergi awal-awal.
Masa datang tu memang aku bawa la segala-mala dokumen yang dia mintak macam yang aku cerita kat sini.
Tapi akhir satu apa pon dia tak mintak, just interview aje.

Masa sampai tu memang aku terpinga-pinga la juga. 
Alhamdulillah, kat klinik ni orang tak ramai hehehe. Kita biasa sangat dengar terlalu ramai orang yang nak mendapatkan rawatan kat klinik/ hospital kerajaan kan, sampai malas nak menunggu tu sebab ramai yang rela ke klinik/ hospital swasta walaupon bayaran nye ehem ehem....(tapi aku tengok kat swasta pon orang ramai juga, terutama kalau nak jumpa dengan doktor yang femes ames. memang kematu jugak la menunggu).

Klinik desa nursenya tak la ramai, maka kat reception tu masa aku sampai memang tak de siapa.
Semua sibuk dengan tugasan masin-masing.
Tapi ringankan mulut, aku tanya ajela bila nampak kelibat nurse yang lalu kat situ.
First step:
Klipkan IC dengan kad nombor dan pegi duduk diam-diam (aku nampak ada plasma board untuk Q-matic system macam kat bank tu, tapi tak fungsi. Dah rosak agaknye).

Kemudian nama aku dipanggil, dia suruh aku buat urine test dulu.
Selesai, tunggu nama dipanggil jumpa nurse ambil berat & tinggi kemudian buat buku merah.
Masa ni baru aku tahu buku tu ada 2, satu aku pegang dan lagi satu klinik yang pegang.
Aku isi detail pada buku aku & buku lagi satu tu nurse yang isi.


Jenuh juga la nak mengisi, macam2 detailsnye.
Kemudian duduk, tunggu lagi sekali. Tak lama pun, lepas tu nama aku dipanggil kali ni baring atas katil klinik dan dia cek perut. Adalah explaination pasal kanser payudara dan penyusuan susu ibu.
Akhir sekali nurse bagi vitamin pada aku, tapi aku cakap aku dah ambil pramilet so nurse bagitahu tak perlu lah aku makan vitamin yang diaorang bagi tu.
Oh lepas tu dia ada ambik darah aku dalam satu tube kut untuk test yang entah apa-apa aku pun tak tahu.
Habis.... kejap aje kan :D sebelum balik nurse pesan suruh aku ke KKIA Gombak Setia jumpa doktor untuk scan baby hari tu jugak. Dapat juga next appointment sebulan yang akan datang di KD. Kesimpulan yang aku boleh beri, nurse kat KD ni bebaik belaka. Tak dela garang pon :D credit to nurses at KD Batu 8, Gombak.


Sampai di KKIA Gombak Setia just ambil nombor dan tunggu saja. Kat sini dia pakai Q-matic system, maka nombor giliran akan dipaaparkan di plasma board macam kat bank tu.
Tak lama juga menunggu, lepas jumpa doktor scan semua OK dah boleh balik (my baby very active).
Next appointment scan at 20 weeks....can't wait to see you again baby.


3 comments:

ck said...

hah! Alhamdulillah urusan mu dipermudah..take care dear!! ;))

Dhiera nadhirah said...

first check up masa week 12 ye. ok. noted!

My_Aqeelah said...

dhiera: yup 12 weeks tu kalau u mmg nak cek di KK. tapi kalau memang cek di klinik swasta up to you. diaorg takkan marah punye.